W czerwcu czas na… TRUSKAWKI ! :), smakowite, czerwone, soczyste, świeżo zerwane, w ciastach, jogurtach, konfiturach. Wykorzystajmy ten czas wysypu! W myśl makrobiotyki to właśnie teraz nasz organizm najlepiej przyswoi wszystkie cenne minerały i witaminy w nich zawarte.
a jakie mają właściwości? otóż m.in.:
– w 100 g truskawek znajduje się aż 60 mg witaminy C ! i jest pod tym względem na pierwszym miejscu! (witamina C wzmacnia naczynia włosowate i jest niezbędna do wytwarzania podstawowego białka tkanki łącznej – kolagenu. Dzięki temu zapobiega powstawaniu siniaków, utrzymuje zdrowe więzadła i ścięgna. Ponadto ułatwia syntezę hemoglobiny w czerwonych krwinkach i wchłanianie przez organizm żelaza zawartego w pożywieniu)
– 160 mg potasu! zapobiega chorobom serca, reguluje ciśnienie krwi, szczególnie: obniża przy nadciśnieniu.
– zawiera także fosfor, magnez, żelazo i kwas foliowy
Wskazania m.in.: przy dolegliwościach dróg moczowych (działają moczopędnie ponieważ zawierają aż 90% wody!), przy krwotokach macicznych, zapaleniu jelita cienkiego, kamicy moczowej, oraz reumatyźmie!
W myśl koloroterapii, truskawki nie przypadkowo są czerwone. Czerwony to kolor podstawy – układ kostny, układ krwionośny, układ wydalniczy.
Mistrz Naturopata
Chiropraktyk
Biomasażysta
Mariusz Dąbrowski
wykorzystane informacje z Apteka Natury – Jadwiga Górnicka