Imbir – naturalny sposób na grypę i przeziębienia
Jesteśmy teraz w okresie panowania przebiegłych zimowych wojowników – wirusów grypy. Są wszędzie. Nie mają skrupułów. Polują na nas. Walczmy, wykorzystajmy uzdrawiające właściwości imbiru!
Doskonałe właściwości lecznicze imbiru zaczynamy doceniać coraz częściej. Jest to roślina która ma wiele odmian. W Azji, a w szczególności Chinach i Indiach jego właściwości znane są od tysięcy lat. Zapiski z najstarszego zielnika chińskiego mówią o roku 2800 p.n.e., gdzie zaliczono imbir do roślin które łagodzą ciężkie choroby. Perski lekarz, filozof i uczony Awicenna, opisał w średniowieczu zdrowotne właściwości imbiru. Dziś imbir uprawia się w Chinach, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce i Tajwanie.
W lecznictwie wykorzystuje się kłącze imbiru, które zawiera: olejek eteryczny w tym związek fenolowy – gingerol. To dzięki niemu imbir ma ostry smak. 100 g imbiru zawiera około 67 kcal, 2,3 g białka, 0,9 g tłuszczu, 2,4 g błonnika, 20 mg wapnia, 3,5 mg żelaza, 405 mg magnezu.
Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ma bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy, działa rozgrzewająco, napotnie, obniża gorączkę.
W jaki sposób spożywać? surowy zawsze trzeba obrać, delikatnie usuwamy skórkę i cieniutko pokrojony/starty podajemy do gorącej owocowej herbatki (np. malinowej, z głogu itp.). Ważne żeby jak najwięcej soku wydostało się podczas krojenia. Podczas picia takiej herbatki zalecam także delikatne inhalowanie/wdychanie nosem oparów które to olejki z imbiru pozwalają walczyć z nieżytem nosa.
Jaki imbir stosować? kupujemy świeży korzeń imbiru w sklepie (najlepiej jeżeli w środku ma soczysty jaskrawy żółty kolor). Producenci żywności ekologicznej oferują także wyciśnięty 100% sok w butelce.
Jak przechowywać? świeży korzeń imbiru przechowujmy w lodówce. W moim doświadczeniu najdłużej trzyma świeżość trzymany w woreczku spożywczym foliowym.
Kto powinien uważać? Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
Inne poznane zastosowania imbiru w lecznictwie: przeciwdziała nudnościom i wymiotom, zapobiega dolegliwościom w chorobie lokomocyjnej, morskiej, po narkozie. Działa rozgrzewająco dlatego przynosi ulgę chorym stawom. Reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Ma ochronny wpływ na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów. Ponadto zmniejsza ilość i częstość ataków migreny. Imbir ma także zastosowanie przy problemach z koncentracją. Zwiększa ją oraz poprawia wydajność umysłową. Jest uważany za afrodyzjak.
Ciekawostką jest jak właściwości imbiru korelują z jego naturalnym żółtym kolorem, który w medycynie energetycznej i koloroterapii przyporządkowany jest do splotu słonecznego – jamy brzusznej, koncentracji, uczenia się, rozgrzewania.
Mistrz Naturopata
Chiropraktyk
Biomasażysta
Mariusz Dąbrowski
wykorzystane informacje z:
www.poradnikzdrowie.pl
portal.abczdrowie.pl